HOOIKOORTS
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, bomen of planten. Het is seizoensgebonden. Dit kan echter ook het hele jaar door klachten geven wanneer mensen allergisch zijn voor huisstofmijt. Een allergische rhinitis is de medische term hiervoor.
Wat is hooikoorts en wanneer komt het voor?
De hooikoorts komt, afhankelijk van de allergie, voor van het vroege voorjaar tot na de zomer. De heftigheid van de klachten nemen vaak toe met de hoeveelheid stuifmeel in de lucht. De klachten ontstaan wanneer het stuifmeel de luchtwegen binnenkomt. Het is een versterkte immuunreactie van het lichaam op dat stuifmeel. Vaak zijn enkel de bovenste luchtwegen aangedaan met klachten van een jeukende neus, jeuk in de keel, niezen, snotteren en een verstopping van de neus. Als de lagere luchtwegen meedoen, dan kunnen er echter ook andere klachten ontstaan als hoesten en een piepende ademhaling (astmatische bronchitis), die een gevoel kunnen geven van benauwdheid. Vaak zijn bij een allergie van de onderste luchtwegen ook de bovenste luchtwegen betrokken.
Aanleg voor hooikoorts
Heel vaak hebben meerdere gezinsleden last van een allergie, want de aanleg voor het ontwikkelen van hooikoorts kan erfelijk zijn. Met de huidige Corona periode zijn mensen vaak bezorgd bij hooikoorts klachten, dat er sprake is van een corona besmetting. Corona is uiteraard besmettelijk. Hooikoorts niet. Hooikoorts patiënten (her)kennen ook vaak hun klachten van eerdere jaren en zullen niet snel in de war zijn. Toch kan het een reden zijn om een corona besmetting uit te sluiten.
Hooikoorts behandelen?
Het leven met hooikoorts is er één met beperkingen. Heel veel patiënten voelen zich lichamelijk beperkt. Ze zijn vermoeid, slapen slecht, hebben soms een benauwd gevoel en kunnen zich slechts met moeite concentreren. Door al die klachten wordt de kwaliteit van het leven verminderd. De impact van hooikoorts kan dan ook heel groot zijn en wordt vaak onderschat. Heel veel dingen gaan niet meer, zoals sporten. Vooral sport met grote drukverschillen kunnen een probleem zijn zoals parachutespringen, duiken, maar ook vliegen kan problemen geven. Daarnaast kan een kruisallergie ontstaan voor andere zaken dan de oorspronkelijke allergie. Bekend zijn wel de allergieën voor bepaalde soorten fruit, noten of andere stoffen bij een hooikoorts. Eiwitten in berkenpollen lijken bijvoorbeeld erg op die in appels.
Adviezen bij hooikoorts komen er feitelijk op neer, dat het contact met stuifmeel vermeden wordt, zoals een zonnebril te dragen, niet zelf het gras te gaan maaien en bij een hoge stuifmeelconcentratie in de lucht binnen te blijven. Dat werkt natuurlijk maar zelden heel goed. Mensen moeten nu eenmaal regelmatig naar buiten om wat dan ook te doen. Krijg je dan last van hooikoorts, dan kan je proberen de stuifmeelpollen de neus uit te spoelen met een zoutoplossing. Dat kan je regelmatig doen zonder problemen. Fijn wordt het echter vaak niet gevonden.
Medicijnen tegen hooikoorts
Medicijnen die de allergische reactie onderdrukken worden dan ook vaak gebruikt. Dit kan in een neusspray vorm zijn of in de vorm van tabletten. Heel veel mensen kopen die bij de drogist. Van de neusspray zijn er verschillende soorten. Otrivin/nasivin helpen snel, maar kunnen slechts kort gebruikt worden. Een neusspray met een corticosteroïd erin, kan langer gebruikt worden, maar werkt minder snel. Dit moet op recept via de huisarts. Bij de drogist zijn er ook nog neussprays te koop, die vooral preventief werken zoals Prevalin. De tabletten zijn met name de zogenaamde antihistaminica, als cetirtizine of desloratadine.
Immunotherapie tegen hooikoorts
Soms kan er gekozen worden voor een behandeling met immunotherapie, om te proberen de allergie weg te krijgen. Dit is een lang proces van enkele jaren en wordt gestart via de allergoloog in het ziekenhuis. Dit kan vooral wanneer de allergie beperkt is tot een beperkt aantal allergenen.
0 reacties