Een huisarts Zoeken
Een huisarts zoeken is soms een lastige opgave. Het maakt natuurlijk uit of je al een huisarts in de regio hebt, of dat je nieuw in een regio bent gaan wonen. Als je nieuw in een regio bent gaan wonen en je oude huisarts woont ver weg, dan is het logisch, dat je een nieuwe huisarts nodig hebt. Als je al een huisarts hebt, dan kan het wel eens wat moeilijker worden. Doordat er relatief weinig huisartsen zijn, kan het zijn, dat huisartspraktijken vol zijn en dan kun je helemaal niet van huisarts wisselen.
Een huisarts vinden
De overheid mag dan wel roepen, dat eenieder zijn eigen huisarts kan kiezen en ook vrij van huisarts kan veranderen. De praktijk is soms heel anders.
Van belang voor beide groepen is, dat het belangrijk is om na te denken wat je van je nieuwe huisarts verwacht. En eigenlijk is dit maar een deel van het verhaal. Natuurlijk is de huisarts belangrijk, maar misschien is nog veel belangrijker de praktijk waarin de huisarts werkt. Hoe staat het met de organisatie, zijn de assistentes op hun taken berekend, hoe is de bereikbaarheid en andere zaken.
De huisarts als professional
Iedere huisarts is een professional, die voordat hij huisarts werd al heel veel studie achter de rug heeft. Eerst was daar een lange middelbare schoolperiode, toen een universitaire studie tot dokter en toen nog eens een drie jarige specialisatie tot huisarts. Dat is minimaal een 15 jarige studie. Je moet eigenlijk wel een beetje gedreven (of autistisch of gestoord) zijn om dat allemaal te willen. Dat maakt echter ook, dat een goede huisarts vooral gefocust is op het doen van onderzoek, het stellen van een diagnose en dan een goede behandeling kiezen. De goede huisarts heeft een doel en is daartoe opgeleid.
De huisarts als ondernemer
Maar de huisarts is niet opgeleid als psycholoog, als personeelsbeleidsadviseur of überhaupt niet als ondernemer of manager. Hij kan zijn werk slechts goed doen als de huisartsenpraktijk dat voor hem mogelijk maakt. Het is bijvoorbeeld de doktersassistente die de telefoon aanneemt en de afspraken in de agenda zet. Dat doet de huisarts niet. De druk op de huisarts is groot. Heel veel huisartsen hebben dan ook tegenwoordig veel personeel in dienst. Niet omdat ze dat zo leuk vinden, maar omdat ze anders het werk niet meer aankunnen.
Welke mensen werken in de praktijk?
Tegenwoordig is er in een huisartsenpraktijk ondersteuning door doktersassistentes, praktijkondersteuners somatiek voor de zorg voor mensen met diabetes mellitus, COPD en hart- en vaatziektes, praktijkondersteuners voor de geestelijke gezondheid zorg en soms nog verpleegkundig specialisten of andere disciplines. De huisarts zou dan sturing moeten geven aan al die mensen, maar is daar eigenlijk niet goed voor uitgerust qua opleiding of ervaring. Simpel gezegd zou je een huisarts moeten laten doen waar hij goed in is (patiëntenzorg) en de rest moet hem uit handen genomen worden. In de praktijk Westbroekerplas is dat ook het geval. Aan het hoofd van de huisartsenpraktijk Westbroekerplas staat een praktijkmanager, die alle randzaken in de praktijk regelt, controleert en organiseert.
Wat zoek je in een goede huisartsenpraktijk?
Er zijn nogal wat maatschappelijke veranderingen geweest de laatste twintig jaar. Vroeger was de huisarts een wat oudere, grijzende, full time werkende mannelijke arts. Vroeger stond je eigen huisarts bij nood in zijn pyjama en op zijn pantoffels aan jouw bed. Dat is toch wel sterk veranderd. De binding van de huisarts met zijn patiënt is losser geworden. De huidige huisartsen zijn voor 80 procent vrouw, willen parttime werken en hebben helemaal geen behoefte aan een huisartsenpraktijk met alle zorgen van dien. Zij werken graag zelfstandig in verschillende praktijken en werken wanneer het hun uitkomt.
Parttime huisarts
De mannelijke huisartsen zijn ook steeds meer die kant opgegaan. Er zijn in het gehele land bijna geen fulltime huisartsen meer te vinden. Praktijkovername gaat steeds moeilijker. Vooral in het oosten van het land nog, maar ook in de randstad wordt het steeds lastiger om opvolgers te vinden voor een huisartsenpraktijk. In het overgrote deel van de huisartsenpraktijken werken tegenwoordig dan ook meerdere huisartsen parttime. En bij sommige huisartsenpraktijken worden zelfs zwaar geleund op waarnemers of dokters in opleiding tot huisarts om patiënten te kunnen zien. Dokters met geen enkele binding met de patiënt, maar die enkel op korte termijn de zorg voor de patiënt op zich willen nemen.
De huisartsen in Westbroekerplas
Ook in de huisartsenpraktijk Westbroekerplas zijn er drie artsen werkzaam, maar geen dokters in opleiding tot huisarts. Huisartsen die er nu gelukkig al weer enige tijd werken en dat hopelijk ook nog lang blijven doen. Drie huisartsen in een praktijk is soms jammer, want de binding met de praktijk of de huisarts is daardoor minder. Aan de andere kant maakt het de praktijk ook flexibeler. Als er een dokter ziek wordt, is het gemakkelijker om de gaten op te vullen en de zorg te blijven verlenen.
De goede huisarts
Ook vinden heel veel mensen het niet meer zo belangrijk dat ze steeds door dezelfde dokter worden gezien. Dat wordt vooral belangrijk gevonden, wanneer er grote problemen zijn met de (geestelijke) gezondheid. Dan wil je graag een huisarts als vertrouwenspersoon. Maar wat maakt dan een goede huisarts? Daar is wel onderzoek naar gedaan en volgens die onderzoeken zijn er zeven belangrijke eigenschappen, die aan een goed huisarts worden toegedicht. Een goede huisarts is overtuigd van zijn mening en kan die overtuiging ook uitdragen. Een goede huisarts heeft een groot invoelend vermogen, is vriendelijk, persoonlijk, openhartig, respectvol en grondig in zijn gedrag waarbij patiënten de ruimte hebben om hun verhaal te doen, vragen te stellen en hebben het gevoel gehoord te worden door de dokter.
Langdurige relatie?
Volgens de onderzoeken maakt het daarbij blijkbaar niet echt uit of de patiënt de huisarts al lang kent, in tegenstelling tot wat men gevoelsmatig wel zou aannemen. Hoewel de klik tussen patiënt en dokter niet te sturen is, worden de randvoorwaarden binnen de praktijk Westbroekerplas daartoe wel geoptimaliseerd. Zo heeft een patiënt standaard ruim voldoende de tijd om zijn verhaal te doen en werken er bij voorkeur twee dokters op een dag, zodat de werkdruk goed gespreid kan worden.
Hoe verander je van huisarts?
Veranderen van huisarts is niet zo heel erg moeilijk! Als je wilt veranderen van huisarts ga je eerst op zoek naar een nieuwe huisarts. Heb je een goede huisarts gevonden die goed bij je past en staat deze open voor inschrijvingen? Meld je dan bij deze huisarts aan. Jij meld dit vervolgens bij je huidige huisarts en de nieuwe huisarts vraag dan jouw dossier bij jouw huidige huisarts aan. Dat kan tegenwoordig digitaal via ‘File Transfer’. Jouw huidige huisarts overlegt vervolgens jouw dossier aan de nieuwe huisarts. Wil je niet dat alles uit jouw dossier overgaat naar de nieuwe huisarts? Geef dit aan bij je oude huisarts.
Waarop moet je letten bij het zoeken naar een nieuwe huisarts?
Ga eerst bij jezelf na wat je belangrijk vindt en wat je zoekt in een nieuwe huisarts. Vind je het belangrijk om altijd een vast iemand te zien of niet? Of vind je gemak juist heel erg belangrijk en maakt het niet zoveel uit wie de huisarts is die je ziet? Kijk hiervoor goed op de website en kijk naar de mogelijkheden. Of anders bel je de assistente en vraag je naar zaken die jij belangrijk vindt:
- Wie is/zijn de huisarts(en)?
- Hoeveel huisartsen zijn er?
- Welke mogelijkheden voor consulten zijn er? (telefonisch, digitaal, foto, beeldbellen, chat, whatsapp, e-consulten)
- Is de praktijk de hele week/jaar open?
- etc.
Mag een huisarts een patiënt weigeren?
Er zijn specifieke redenen waarop een huisarts patiënten mag weigeren. Zo kun je bijvoorbeeld te ver weg wonen om snel bij je te zijn als er een spoed-situatie is. Ook kan het zijn dat je speciale wensen of verwachtingen van de huisarts hebt waar hij vanuit (geloofs)overtuiging niet aan kan voldoen.
Als je al patiënt bent en je er ontstaat een vertrouwensbreuk, dan kan de huisarts jou verzoeken om een andere huisarts te zoeken. Het wederzijdse vertrouwen is namelijk erg belangrijk!
Uw gezondheid is onze missie
Praktijk bereikbaar: maandag T/M vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
assistente@westbroekerplas.nl
Telefoon 023 - 538 3272
OPTIE 1
voor spoed / dringende zaken
OPTIE 2
receptenlijn
HUISARTSENPRAKTIJK WESTBROEKERPLAS
Vromaadweg 149
1991 RZ VELSERBROEK
0 reacties