Wat is koorts precies?
Wat is koorts, is uiteraard een simpele vraag. De definitie is helder. De normale lichaamstemperatuur is gedefinieerd als variërend van 35,5 tot 37,5 graden Celsius. Van 37,5 graden tot 38 graden noemen we het verhoging. U heeft koorts wanneer de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger is. Daar zit al een klein probleempje, want wat is dat precies, de lichaamstemperatuur en hoe meet je de lichaamstemperatuur dan? Eigenlijk wil je de centrale kerntemperatuur van het lichaam weten. Maar om de lichaamstemperatuur te meten willen we ook niet te rigoureus te werk gaan en proberen we die te schatten met zo’n vriendelijk mogelijke methode.
Methoden om de temperatuur te meten
Vroeger deed men dat met een kwikthermometer rectaal. Deed je dat onder de oksel of onder de tong, dan moest je de gemeten temperatuur verhogen met een halve of hele graad. Nu doen we dat met een oorthermometer of zelfs met een infraroodthermometer op enkele centimeters van het voorhoofd. Deze metingen kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Maakt het überhaupt uit of de lichaamstemperatuur precies gemeten kan worden? Wat mij betreft eigenlijk niet. De hand op het voorhoofd van moeder of oma voldoet voor mij. Want het belang van koorts zit hem niet in de hoogte van de temperatuur.
Het belang van koorts voor het lichaam
Het belang zit hem in de oorzaak. Koorts is namelijk geen ziekte op zichzelf. Een veranderde lichaamstemperatuur is te beschouwen als een symptoom van een ziekte. De hoogte van de lichaamstemperatuur zegt niets over die oorzaak. Mensen kunnen ernstig ziek zijn met een slechts geringe lichaamstemperatuurstijging en nauwelijks ziek bij hoge koorts. Bij koorts hoort wel altijd een andere klacht of symptoom die de koorts richting geeft aan wat er aan de hand zou kunnen zijn. Koorts met een begeleidende klacht kan om verder onderzoek of handelen vragen, denk aan de mogelijkheid van een hersenvliesontsteking waarbij koorts gepaard kan gaan met nekstijfheid. Koorts zonder andere begeleidende klacht is vreemd en vraagt zeker om nader onderzoek, zeker bij kinderen.
Hoe zien wij koorts in de huisartsenpraktijk?
Koorts wordt in de huisartsenpraktijk vooral gezien bij infectieziektes van bacteriële of virale oorsprong, maar hoeft dat zeker niet te zijn. Koorts kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van ontstekingen als reuma, sarcoïdose, andere auto-immuunziekten maar ook kwaadaardige ziektes en vele andere ziektes. Toch is het zo dat voor de huisartsenpraktijk geldt, dat datgene wat het meest voorkomt meestal de oorzaak is van de koorts. En dat zijn toch de infectieziektes. Wanneer er sprake is van een infectie ziekte zal de koorts vaak maar enkele dagen duren. Door de koorts zweet men veel, waardoor uitdroging dreigt. Dit kan versterkt worden door braken en/of diarree.
Het belang van vocht bij koorts
Belangrijk is het dan om voldoende vocht te drinken. Bij kinderen kan een dergelijke combinatie tot snelle uitdroging leiden. Neem contact op met de huisarts bij klachten van benauwdheid, sufheid, weinig drinken of urineren en bij onderliggende ziektes als suikerziekte of ziekte aan hart, longen of nieren. Ook als U in de tropen bent geweest, meldt dat bij uw huisarts. Maar ook als koorts continu of steeds terugkerend langdurig aanhoudt. Dat noodzaakt verder onderzoek.
Uw gezondheid is onze missie
Praktijk bereikbaar: maandag T/M vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
assistente@westbroekerplas.nl
Telefoon 023 - 538 3272
OPTIE 1
voor spoed / dringende zaken
OPTIE 2
receptenlijn
HUISARTSENPRAKTIJK WESTBROEKERPLAS
Vromaadweg 149
1991 RZ VELSERBROEK
0 reacties